torstai 17. tammikuuta 2013

Nokia, paljon lunta ja alkoholisteja

Tossa lounastauolla eksyin netin ihmeelliseen maailmaan ja löysin aika mielenkiintoisen kolumnin "Suomalaiset ovat outo sekarotuinen kansa"(Pekka Pekkarinen).
Käykää ihmeessä lukemassa! Kyseisen pätkän kirjottaja on asunut Yhdysvalloissa ja kertoo oman näkökantansa miten suomalaisuuteen suhtaudutaan ulkomailla. En ole itse ennen sen kummemmin pohdiskellut asiaa, että meidän kulttuuri on nimenomaan sekoitus Itää ja länteä, mikä ehkä tekeekin suomalaisista helposti hyväksyttävän ja neutraalin kansalaisuuden.

Itse ulkomailla asuessa oon lähinnä huomannut, että yleensä suomalaisuuten suhtaudutaan ennemmin positiivisesti kuin negatiivisesti. Monesti myös huomaa, ettei Suomesta oikeastaan edes tiedetä kauheesti, vaikka fiksummat osaakin sanoa sen "Nokia, paljon lunta, alkoholisteja". Yks aika hauska juttu kävi Englannissa, kun Daniele ihmetteli suomalaisten perinneruokaa kesäkeittoa "kun suomalaisethan laittaa siihen vodkaa". Niin että mitä helvettiä? Oli kuulema kuullut ruotsailaisilta siellä asuessaan.


Tää ei päde varmasti yleisesti, mutta Englannissa oon huomannut, että ihmisiä ei oikeastaan edes kiinnosta Suomi tai suomalaisuus. Yleensä siinä vaiheessa kun avaan suuni, ihmiset spottaa mun aksentista etten oo huudeilta ja moni kysyy että mistä päin oon, kaikki ei edes vaivaudu. Kun sanon, että Suomesta niin aika harvoin tulee edes mitään jatko kysymyksiä. Sillon tällön joku saattaa kysästä, että "no millanen paikka se Suomi on" ja tietenkin Suomea mallikkaasti edustavana osaan vastata jotain "ööh. Ihan kiva. Tai siis kylmä. Joo Englanti on kiva" tapasta. Ehdoituksia otetaan vastaan, jos joku tietää miten kuvailla Suomi parilla lauseella?

Anyhow, oon selittänyt ton Suomesta kiinnostumattomuuden sillä, että Englanti on tosi monikulttuurinen maa, eikä kukaan jaksa enään ihmetellä meitä ulkomaalaisia. Kerran satuin vahingossa kuulemaan, kun kämppiksen työkaveri puhu aika alakanttiin Englantiin ulkomailta tulevista. Siinä vaiheessa mun kämppis äkkiä mainitsi, että hei Laura on muuten Suomesta ja sen jälkeen sellanen kiusallinen hiljasuus! Toisaalta kun ajattelee, ihan ymmärrettävää maassa missä niin moni asukas on tullut muualta. Välillä jos on kassalla tai vastaavassa tilanteessa pitänyt kysyä pariin kertaan kun en oo ymmärtänyt, oon huomannu miten ne asiakaspalvelijat meinaa räjäyttää oman päänsä kun niitä ärsyttää. Toisaalta kyllä muakin mäkkärin kassalla joskus pisti ketuttamaan, kun tuli niitä asiakkaita joiden kanssa kommunikaatio ei oikeen mitenkään pelannut.

Joka tapauksessa, ulkomailla suomalaisuus on kyllä eduksi, koska harvemmin meitä varmaan kansallisuuden takia vinoon katotaan tai luodaan mitään ennakko käsityksiä. Enemmänkin oma käytös ja se mitä tuo esille luo ulkomaisille sen kuvan suomalaisuudesta. Toivon, etten itse ainakaan ole meidän mainetta pahemmin pilannut :D

Linkki kolumniin:
http://www.hs.fi/kotimaa/Suomalaiset+ovat+outo+sekarotuinen+kansa/a1305632275089

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti